Så lyckas du med vardagsmaten – tips

Vi är många som har problem med att tänka ut maträtter för veckan så att alla hemma blir nöjda och att det dessutom är mat som är hyfsat god och hälsosam. Här vill vi tipsa om några olika sätt att ta sig an vardagsmaten och få veckorna att flyta lite smidigare rent mätmässigt. Här har vi samlat några användbara tips som du kan använda dig utav, du kan till exempel läsa mer om att handla din mat online här. På Aftonbladet finns det flera användbara tips för vardagsmatlagning som kan utöka din receptbank dit du kan vända dig när idéerna tryter.

tips för vardagsmat

Gör en veckomatsedel och handla efter den

Genom att göra upp en veckomatsedel för hela veckan så är det enklare att handla och varje kväll behöver du bara titta på listan för att se vilken rätt ni ska laga. På så sätt slipper du fundera massor inför varje kväll och du slipper dessutom handla inför varje kvällsmat då det är enklare att veckomathandla med en färdig matsedel. Du får en bra överblick över veckan och kan också se vad du behöver handla. På SVT visades ett program som just kom fram till att det som stal mest tid från en familj var just planering och inhandling av mat. Det är den största tidstjuven i många familjer.

Planera även helgmåltiderna och spara pengar

Det är viktigt att ta med även helgmåltiderna i din veckoplanering då det enklare kan handlas in matvaror även för dem. Många vill vara lite mer “lösa och lediga” och kanske känna inspiration för helgmaten. Det kan ändå gå bra att vara lite fri men det kan också vara fint att ha tänkt ut lite mer specifikt vad ni tänker äta till lunch och middagar under helgen. Kanske ska det även serveras en mer lyxig frukost med brunchinslag? Då kan det vara skönt att ha planerat för det i veckohandlingen. Många väljer att handla sina mat online idag, närmare bestämt var fjärde svensk har någon gång handlat maten på nätet. Det kan underlätta enormt när du gör din veckoplanering att samtidigt handla varorna online. Det som är smidigt är att du samtidigt som du handlar kan kolla i skåp och kylskåp vad som redan finns hemma.

Prenumerera på matkasse

Genom att prenumerera på en matkasse varje eller varannan vecka så kan det faktiskt underlätta ännu mer i veckomatlagningen. Då behöver du inte ens planera eller handla det du behöver göra är att laga maten och det hör ju till det trevliga. Vissa matkassar är till och med färdiglagade och en del har extremt kort tillagningstid. Det kan vara ett tips för dig att varva med då du en vecka planerar och handlar själv och nästa vecka får en färdigplanerad matkasse med recept och råvaror.

Råd och Rön gjorde nyligen en undersökning på hur mycket det skiljer sig mellan att handla en matkasse online eller att handla råvaror i vanlig mataffär. Och det visade sig vara ungefär samma pris eller faktiskt ibland billigare att handla maten online och dessutom enkelt då man kan betala direkt md sitt vanliga kreditkort och sedan få maten levererad hem. Föredrar kan man ofta hämta maten själv och spara lite pengar för transporten.