En äggkokare kan underlätta i vardagen

En äggkokare kan vara väldigt bra att ha eftersom hårdkokta ägg är ett av de största mysterierna i köket för mig. Varje matblogger, receptutvecklare och proffskock verkar ha en annan metod, de anses alla idiotsäkra och de är av någon anledning konstigt komplicerade. Vissa kommer att få dig att börja i en kall panna, andra vill att du ska släppa dina ägg i redan kokande vatten, andra har du tagit bort dem från värmen för att laga mat. Jag har till och med läst en som vill att du ska koka dina ägg och sedan lägga hela potten i en förvärmd ugn för att baka.

Bra med äggkokare

Problemet med alla dessa ”recept” är att de alla är så olika att jag aldrig kommer ihåg dem från toppen av mitt huvud, och jag måste googla hur länge jag ska laga kokta ägg varje gång. Jag har alltid haft det mer besvär än vad det var värt. Men i slutet av dagen är allt du behöver en behållare och lite varmt vatten, så för dem med en beprövad metod som de faktiskt kan komma ihåg är det inte så svårt med en köksuppgift.

När jag upptäckte Dash Rapid äggkokare var jag redo att skriva av det som skulle kallas en unitasker – ett köksredskap som tjänar ett enda syfte, tar för mycket utrymme och löser ett icke-problem. Vad jag upptäckte efter att jag använt det var att jag äntligen hade en riktigt idiotsäker metod för att laga hårdkokta ägg som inte krävde någon googling, inga flerstegstekniker som jag var tvungen att komma ihåg, och tog mer tid än traditionella metoder med mer än hälften.

Hur fungerar en äggkokare

Dash Rapid äggkokare kokar faktiskt inte dina ägg; det ångar dem. Men oroa dig inte, resultatet kan inte särskiljas från verkliga kokta ägg. Äggkokarens bas innehåller ett värmeelement som du lägger till vatten i. Spisen passar upp till sex ägg som sitter hängande ovanför vattnet i en plastbricka. När vattnet värms upp och förvandlas till ånga, lagar dina ägg den önskade kokheten.

Du bestämmer hur kokta äggen blir av mängden vatten du lägger till brickan. Äggkokaren levereras med en liten måttkopp med fyllningslinjer på. På ena sidan finns rader för mjuktkokta, medelkokta och hårdkokta ägg, och på den andra sidan finns en linje för pocherade ägg och omeletter – mer om det senare. På botten av mätkoppen finns ett litet stift. Du vill punktera skalet på varje ägg en gång för att låta ånga rinna ut under tillagningsprocessen.

När du har punkterat dina ägg och tillsatt vatten trycker du på den enda knappen på maskinen – den är verkligen idiotsäker – och dina ägg kommer att ånga tills spisen känner att det inte finns mer vatten kvar i brickan. När allt vattnet är borta spelar en söt jingel för att varna dig för att dina ägg är klara. Efter det tenderar jag att kasta dem i isvatten för att förhindra att de kokas för mycket, men det är inte ett nödvändigt steg.

Jag har upptäckt att de föreslagna vattennivåerna lämnar mina ägg lite undergjorda för min smak, så jag har lagt mig till att lägga till lite mer vatten än föreslagit. Det kan ta ett par försök att få dina ägg kokta på det sätt du vill ha dem, men när du väl har spikat de perfekta vattennivåerna, ta bara en markör till din mätkopp och rita dig några nya linjer.

Äggen kommer underbart ut, smakar precis som vanliga hårdkokta ägg och är ganska lätta att skala – men jag har alltid varit notoriskt dålig på att skala ägg, så jag hade fortfarande problem.

Där Dash Rapid äggkokare verkligen lyser är dess effektivitet. Traditionella hårdkokande metoder kan ta upp till 20 minuter från början till slut när du kokar vatten och faktiskt lagar dina ägg. Den snabba äggkokaren påstår sig krossa mjuka kokta ägg på sju till tio minuter och hårdkokta ägg på 12 till 16 minuter beroende på hur många ägg du lagar mat, men jag bestämde tidningen för spisen, och enligt min erfarenhet producerade den mjuka kokta ägg på fem och en halv minut och hårdkokta ägg på 11 minuter, så det är lite snabbare än annonserat.

Eftersom det är så enkelt har jag ätit mer hårda, mjuka och medellångkokta ägg under de två månaderna som jag har haft äggkokaren än vad jag har haft under de senaste åren tillsammans. Jag kan ganska mycket ha ett mjukt kokt ägg klart under den tid det tar att rosta brödet att äta det med.

Vänta, nämnde du inte pocherade ägg och omeletter?

Rapid äggkokare levereras med två kokplattor som gör att du kan laga pocherade ägg och omeletter i ångaren, men du är verkligen bättre att hålla fast vid hårda och mjuka kokta ägg. De pocherade äggen (igen, inte riktigt pocherade, men ångade) kokades ojämnt med kanterna lite gummiliknande och centren var lite soppiga. Det är en anständig imitation av ett pocherat ägg, men jag föredrar mycket ett mjukt kokt ägg om jag letar efter något med en rinnande äggula.

Omeletten var en liknande historia. Spisen producerade en lite ångad skiva med ägg som smakade tillräckligt bra. Det var inte så tillfredsställande att äta på egen hand men kan ha varit bättre på en frukostmacka där du inte behöver ägna alltför stor uppmärksamhet åt äggets struktur.

Slutsats

Dash Rapid äggkokare lever verkligen upp till sitt namn och producerar hårdkokta ägg på en bråkdel av tiden för traditionella metoder. Det tar bort allt gissningsprocess med sin ångmetod ”lägg bara till vatten”. Och det har gjort det så mycket lättare för mig att göra en hälsosam frukost på morgonen. Äggkokaren är rimligt prissatt till 200 kronor och med en diameter på 15 cm kommer det inte att ta upp massor av skåputrymme.

Det är också lätt att rengöra. Locket, äggbrickan och pocherade ägg- och omelettbrickor bör alla tvättas med tvålvatten och värmeelementet kan torkas ner med en fuktig trasa när den har svalnat. Var noga med att inte sänka ner basen i vatten. Du kan börja märka lite mineraluppbyggnad på värmeelementet över tid, speciellt om du har hårt vatten. Dash rekommenderar att man använder en vinägerlösning för att rengöra den, men jag har inte behövt göra det än.

Den här modellen gör upp till sex hårdkokta ägg åt gången, men om du har en stor familj eller regelbundet gör stora partier av ägg eller äggsallad, har Dash också en tvådelad Deluxe-modell (300 kronor) som rymmer upp till ett dussin ägg. Jag har inte testat den här versionen, men jag antar att den enkla ångtekniken är ganska lätt att skala upp.

Dash Rapid äggkokare är en underbar liten maskin om du är ett fan av hårda eller mjuka kokta ägg, vill effektivisera processen, vill göra måltiderna enklare eller helt enkelt vill äta lite hälsosammare med minimal ansträngning.

  • Fördelar: Tar gissningen ur hårdkokta ägg; snabbare än traditionella metoder; enkel att använda, rengöra och förvara
  • Nackdelar: Kockar bara sex ägg åt gången, pocherade ägg och omeletter blir inte lika bra, kan ta lite försök och fel för att få din önskade kokhet.